Składniki:
- Leszcz ok. 1.5 kg
- Ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1-2 ząbki czosnku
- Sok z cytryny
- Ogórek szklarniowy nie obierany
- Śmietana UHT 18% lub 30%
- Pół świeżej papryki lub 1 łyżeczka mielonej
- Pieprz
- Natka pietruszki
- Marchew*
- Pietruszka*
- Seler*
*
Pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Sposób
przygotowania:
Leszcza
wyfiletować, z głowy usunąć oczy i skrzela. Głowę, kręgosłup i
filety zalać wodą i gotować ok. 20-30 minut na wolnym ogniu.
Warzywa i ziemniaki zalać wywarem. Doprawić solą lub Vegetą.
Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie przesmażyć
na patelni (na maśle). Dodać do zupy i gotować ok. 10 minut.
Obrane mięso bez ości i skóry wrzucić do wywaru. Dodać
zmiażdżony czosnek. Zakwasić sokiem z cytryny, dodać pieprz i
zaprawić śmietaną. Na sam koniec dodać natkę pietruszki.
Polecam, świetny przepis!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, smakuje pewnie nieźle ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com