wtorek, 23 czerwca 2015

Zupa ze szczupaka z sokiem z kiszonej kapusty

Szczupak posiada specyficzny zapach, w połączeniu z kwasem z kiszonej kapusty daje oryginalny smak.


Składniki:

- Głowa bez oczu i skrzeli
- Kręgosłup z płetwami (można dodać dzwonka ryby)
- Natka pietruszki
- Cebula (krążki)
- Seler
- Marchew
- Korzeń pietruszki
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sól lub Vegeta - brać poprawkę na kwas, który jest słony
- Woda
- Ziemniaki

** Nie podaję gramatury, gdyż każdy lubi inne ilości danych składników.

Sposób przygotowania:

Ugotować rosół z warzyw, przypraw i ryby. (W międzyczasie ugotować obrane ziemniaki.) Odcedzić, wybrać mięso bez ości, wrzucić do zupy. Dodać do smaku kwas z kapusty i pogotować około pięciu minut na małym ogniu. Następnie zdjąć z ognia. Zaprawić śmietaną UHT (można dodać też jogurt grecki, ale trzeba uważać żeby zupa się nie zważyła.). Gorące ziemniaki nałożyć na talerz, a następnie zalać gorąca zupą. Dodać natkę i grubo mielony pieprz. 

Wskazówki:

 Zupa doskonała do leczenia kaca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz