sobota, 24 października 2015

Zupa z leszcza

Składniki:
  • Leszcz ok. 1.5 kg
  • Ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Sok z cytryny
  • Ogórek szklarniowy nie obierany
  • Śmietana UHT 18% lub 30%
  • Pół świeżej papryki lub 1 łyżeczka mielonej
  • Pieprz
  • Natka pietruszki
  • Marchew*
  • Pietruszka*
  • Seler*
* Pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Sposób przygotowania:
Leszcza wyfiletować, z głowy usunąć oczy i skrzela. Głowę, kręgosłup i filety zalać wodą i gotować ok. 20-30 minut na wolnym ogniu. Warzywa i ziemniaki zalać wywarem. Doprawić solą lub Vegetą. Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie przesmażyć na patelni (na maśle). Dodać do zupy i gotować ok. 10 minut. Obrane mięso bez ości i skóry wrzucić do wywaru. Dodać zmiażdżony czosnek. Zakwasić sokiem z cytryny, dodać pieprz i zaprawić śmietaną. Na sam koniec dodać natkę pietruszki.

2 komentarze:

  1. Polecam, świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, smakuje pewnie nieźle ;-)

    Zapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń