piątek, 11 grudnia 2015

Flaczki z lina

Składniki:

  • Lin ok. 1,5 kg
  • Masło 1-2 łyżki
  • Marchew
  • Korzeń pietruszki
  • Korzeń selera
  • Pieprz czarny
  • Sól lub Vegeta
  • Majeranek
  • Papryka słodka i ostra w proszku
  • Imbir (w proszku lub korzeń)
  • Gałka muszkatołowa
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • 1-2 kromki razowego chleba
Sposób przygotowania: 

Oprawić Lina. Z głowy usunąć oczy i skrzela, rybę wyfiletować. Głowę i kręgosłup zalać ok. 2L wody, na wierzch położyć filety. Filety gotować ok. 5 minut, a następnie wyjąć i przestudzić. Głowę i kręgosłup gotować dalej przez 20-30 min. Korzenie wszystkich warzyw zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przesmażyć na maśle kilka minut. Z przestudzonych filetów usunąć ości, mięso i skórę pokroić na paseczki. Mięso oraz warzywa zalać przecedzonym wywarem. Dodać przyprawy. Gotować kilkanaście minut. Około 5 minut przed końcem dodać dokładnie pokruszony chleb (można go zmiksować blenderem w małej ilości wywaru). Podawać na gorąco.

UWAGA! Nie żałować czerwonej papryki i pieprzu. 

2 komentarze:

  1. Świetny przepis :) Szkoda tylko, że nie ma zdjęcia. Ale na pewno spróbuję tego przepisu, bo lina jadłam może ze dwa razy w życiu ;) I to w restauracjach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń